Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan KOLİN sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Öyleyse, haydi anneler sağlıklı ve başarılı çocuklar için günde 1 yumurta...
Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır. Yapılan araştırmalar kahvaltıda yumurta tüketiminden vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu. Öyleyse, her sabah 1 yumurta...
Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışıklarından da yeterince faydalanıldığı taktirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller. Öyleyse, haydi anneler her gün çocuklarımıza 1 yumurta...
Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliği de çocukların öğrenme yeteneğini ve okul başarısını azaltır. Öyleyse, haydi anneler sağlıklı başarılı çocuklar için günde 1 yumurta...
Yumurtadaki kolesterolden korkmayın. Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi vardır. Kolesterol insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. Sinir liflerinin yalıtımı hücre duvarlarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gerekli bir maddedir.
Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelidir. Yumurtada proteinin biyolojik yararlığı %100 iken bu değer sütte %85, balıkta %76, sığır etinde %74'de kalmaktadır. Öyleyse, her sabah bir yumurta...
Dikkat! Hayvansan proteinden mahrum yaşıyoruz. Dengesiz besleniyoruz. AB ülkelerinde yıllık kişi başına yumurta tüketimi 270 adet, İsrail'de 330, Yunanistan'da 180 adet, Türkiye'de ise 200 adedin altındadır. Bu nedenle ülkemizde hayvansal protein eksikliğinden kaynaklanan sorunlar gittikçe artmaktadır.
Yumurta öyle bir gıda maddesidir ki, dışarıdan hiçbir katkı ve destek almadan bir canlı oluşabilecek güç ve kabiliyettedir.Yumurta, ambalajı hayvan tarafından yapılan tek gıda maddesidir. Bu nedenle ticari hileye tamamen kapalıdır. Öyleyse, her gün bir yumurta...
Dengeli Beslenme İçin Yumurta
Günlük 2000 kalorilik bir diyet baz alınarak yapılan hesaplamada:
Büyük bir yumurta;
4.5 g yağ (günlük ihtiyacın %7.5’i),
1.5 g doymuş yağ (günlük ihtiyacın %8’i) ve
215 mg kolesterol (günlük miktarın %7’si) içerir.
Bir Yumurta;
%8 Vitamin B12
%6 Vitamin A
%10 Protein
%4 Vitamin B6
%6 Vitamin D
%3 Vitamin E
%6 Folik Asit
%2 Tiyomin
%8 Fosfor
%15 Riboflavin
%4 Çinko
%4 Demir İçerir
Yumurta besin kalitesi açısından anne sütünden sonra 2. sıradadır
Sevgili Anneler,
Her anne çocuğunun sağlıklı olmasını ister. Bebeklik çağındaki beslenmede (özellikle ilk üç yaşına kadar) hayvansal protein tüketimi, çocuğun beyinsel fonksiyonlarının gelişmesi için gereklidir. Hayvansal proteinin en kolay sağlanacağı maddelerin başında da yumurta gelir.
Yumurta besleyici, lezzetli ve en ucuz besin maddesi olmasının yanında, bir insanın yaşamı boyunca gereksinim duyduğu tüm temel vitamin ve mineralleri içerin tek gıda, sindirimi en kolay besindir. İçinde bulunan kolin maddesi, çocuğun fiziksel gelişimini, öğrenme yeteneğini direkt etkiler. Bu nedenle çocuk beslenmesinde örnek protein kaynağı olan yumurtayı ihmal edilmemelidir.
Neden Yumurta?
Sağlıklı yaşamak için yeterli ve dengeli beslenme için, bir canlıya hayat verecek kadar yüksek besleyici değere sahip, üstelik ucuz bir besin olan yumurtayı öğünlerimizden eksik etmemeliyiz. Çünkü;
6. Aydan sonra yumurta, küçük çocuklar için değerli bir demir kaynağıdır. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur.Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır.
Anne adayının hayvansal proteinlerden eksik beslenmesi, bebeğin düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelmesine neden olmaktadır.Düşük doğum ağırlığı, ileri yaşlarda kronik hastalıkların (diyabet, obezite, yüksek tansiyon vb...) ortaya çıkmasına neden olur.Günde yenen bir yumurta, hem anne adayının hayvansal protein ihtiyacını karşılar, hem de bebeğin beslenmesi ve uygun ağırlıkta doğmasını sağlar.
Yumurta bulunan kolin, özellikle çocukların zihinsel ve beyinsel gelişiminde önemli bir rol oynar. Yaşam boyu başarılı bir fert olmaları için, erkeklerin 550 mg, kadınların 425 mg günlük yumurta ihtiyacı vardır. Hamilelikte bu ihtiyaç 7 kat artar.
Düzenli tüketilen yumurtanın; kanser, kalp damar hastalıklarından korunmada ve tedavisinde, sindirim sisteminin sağlığında ve korunmasında, menopoz semptomlarının hafifletilmesinde osteoporozun önlenmesinde etkili olduğu bilimsel gerçeklerdir.
Düzenli şekilde yumurta tüketen genç kızlarda, ileri yaşlarda göğüs kanseri görülme riski azalır.
Yumurta tüketimi felç olma riskini azaltır.
Bazı kronik hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavisinde etkileri görülmüştür.
Göz sağlığını korur, ileri yaşlarda oluşabilecek görme bozuklukları ve katarakt riskini azaltır.
Yüksek besin öğesi içeriğine rağmen, düşük kalorilidir.
İçinde bulundurduğu 12 çeşit besin öğesiyle yumurta sindirimi en kolay, en lezzetli ve en ucuz besin deposudur.
Hayatın Kaynağı YUMURTA
Yumurta, doğal ambalajı ile hiç bir şekilde hile yapılmayan tek gıdadır.
Yumurta, besin kalitesi açısından anne sütünden sonra ikinci sıradadır.
Yumurta, zeki, başaralı çocukların yetişmesi için beyinsel fonksiyonlarını etkileyen Kolin’in en yoğun olduğu besindir.
Yumurta, çocukların zeka seviyelerinin artışında büyük ölçüde etkilidir.
Yumurta, göz sağlığını korur, felç riskini azaltır.
Yumurta, bayanlarda göğüs kanseri riskini azaltır, menopoz ’un hafiflemesini sağlar.
Yumurta, kanser, kalp, damar hastalıklarından korunmada yardımcıdır.
Yumurta, değerli bir demir kaynağıdır.
Yumurta, büyüme, gelişme ve hastalıklardan korunmada etkilidir.
Yumurta, kronik hastalıklardan korunmada, sindirim sisteminin sağlığında ve korunmasında önemlidir.
Yumurta, yüksek besin öğesi içeriğine rağmen, düşük kalorilidir.
Yumurta, içinde bulundurduğu 12 çeşit besin öğesi ile 6. aydan itibaren her yaştaki insanın her gün tüketmesi gereken önemli besindir.
Sağlıklı yaşamak için yeterli ve dengeli beslenmeye, yeterli ve dengeli beslenme için bir canlıya hayat verecek kadar yüksek besleyici değere sahip, lezzetli, üstelik ucuz bir besin olan yumurtayı sofralarınızdan eksik etmeyiniz...
Türkiye'de Ticari Yumurta Fiyatları ve Etkili Faktörler
(Kaynak: Tavukçuluk Araştırma Dergisi, Dosya Boyutu: 326 KB)
Yumurta Sarısı Antikorları Antibiyotiklere Bir Alternatif midir?
(Kaynak: World Poultry Vol. 23 Nu: 5. 2007, Dosya Boyutu: 92,0 KB )
Dünyada Yumurta Üretim Yapısındaki Değişiklikler
(Kaynak: World Poultry Vol.23 Nu: 6 2007, Dosya Boyutu: 98,5 KB)
Yumurta Nasıl paketlenir? (Dosya Boyutu: 379 KB)
Yumurta ve Zeka Gelişimi (Prof. Dr. M. TAYAR) / Dosya Boyutu: 5,80 MB
Doğada, Klinikte ve Mutfakta Yumurta (S. DÖNMEZ) / Dosya Boyutu: 807 KB
Fonksiyonel Gıda Olarak Yumurta (Doç. Dr. Ümran UYGUN)/ Dosya Boyutu: 211 KB
Kanatlı Sağlığı ve Performansı Yönetiminde Gelişmeler ve Bunun Güvenli Yumurta Üretimine Etkileri
(İsmail ÖZDEMİR) / Dosya Boyutu: 2,75 MB
Sağlıklı Sürüler için Doğru aşılama (Hüseyin SUNGUR) / Dosya Boyutu: 55,5 KB
Dünyadaki Tavuk hastalıkları (Hüseyin SUNGUR) / Dosya Boyutu: 56,5 KB
Yumurtacı Tavuklarda Beslenme İlkeleri (M. Şahin AKDENİZLİ) / Dosya Boyutu: 3,79 MB
Salmonella AB mevzuatı (Halil BAŞARAN) / Dosya Boyutu: 2,96 MB
Kırmızı Tavuk Biti (Fethiye ÇÖVEN) / Dosya Boyutu: 0,97 MB
Sektör Verileri 2016 - Dosya Boyutu: 2 MB
Sektör Verileri 2015 - Dosya Boyutu: 3,23 MB
Sektör Verileri 2014 - Dosya Boyutu: 2,25 MB
Sektör Verileri 2013 - Dosya Boyutu: 1,37 MB
Sektör Verileri 2012 - Dosya Boyutu: 2,03 MB
Sektör Verileri 2011 - Dosya Boyutu: 12,2 MB
Sektör Verileri 2010 - Dosya Boyutu: 1,71 MB
Sektör Verileri 2009 - Dosya Boyutu: 4,51 MB
Sektör Verileri 2008 - Dosya Boyutu: 1,61 MB
Sektör Verileri 2007 - Dosya Boyutu: 678 KB
Turkey became the tenth largest producer of commercial eggs by developing the infrastructure and quality of its production which has started in 1970s. The sustainable structure of Turkish egg sector enables it to meet the animal protein needs of not only its consumers but also the consumers of the neighboring countries, through increasing export.
Turkish egg producers have powerful local and national organization which pioneer the development of the sector through technical assistance, and protect their rights and interests.
Biyogüvenlik için Tıklayınız. (Dosya Boyutu: 3,11 MB)
Yumurta Kitapçığı için Tıklayınız. (Dosya Boyutu: 1,75 MB)
Yumurtalı Yemekler için Tıklayınız. (Dosya Boyutu: 6,41 MB)
Hayatın Kaynağı Yumurta için Tıklayınız. (Dosya Boyutu: 1,07 MB)
Çocuk Beslenmesinde Yumurta. (Dosya Boyutu: 1,26 MB)
Yumurta Hakkında
Araştırma & Teknik Bilgi
İstatistikler
Turkish Egg
Yayınlar